2009b Dag 1: Basel - Burgdorf (100,08 km).

Start, 2009b, << Dag 1 >>

Deel 1

Ik ga op tijd van huis met de fiets naar Alkmaar toe. Altijd een raar gevoel, je kan immers nog terug als je nog wat vergeten bent. Die luxe is natuurlijk wel van korte duur.
In Alkmaar stap ik op de trein naar Amsterdam toe waar om half negen de nachttrein naar Basel vertrekt, de bekende CityNightLine.
Op het peron verzamelt zich een hele horde vakantiegangers met en zonder fiets. Ik spreek een paar Italianen die op fietsvakantie waren geweest in Nederland. Heel mooi vonden ze het. Maar gezien ik zelf al het hele jaar in Nederland fiets is mijn mening een beetje anders.
Tijdends het inladen van de fiets wordt ik herkend. Een mede vakantiefietser herkent me nog van vorig jaar van deze zelfde trein en zo zie je mekaar weer.
Het slapen in de slaapstoel ging me dit jaar wat slechter af dan andere jaren. Misschien toch maar de volgende keer in een cabine slapen?

Om half zeven in de ochtend komen we aan in Basel. De trein zal zeker 10 minuten stil staan dus we hebben de tijd. De jongen die ik vorig jaar ook al sprak had een hele alpenroute uitgestippeld, met alleen maar bergen. Zijn fiets was een stuk zwaarder dan die van mij hoofdzakelijk door brandstof en boeken die hij mee had.
Voor ik op pad ga neem ik nog even koffie en een broodje op het station en kan het echte werk beginnen.

Deel 2

TreinBegin van de JuraDalen en dorpjes in de JuraPasswangRichting de topHet steilste stukNa de tunnel op een parkeerplaatsNeu Falkenstein zoomDe Jura achter latend

Basel ken ik al redelijk goed, dus ik fiets zonder veel problemen de stad uit. De koers is richting Bern, en om daar te komen moeten ik eerst de Jura oversteken.
De route gaat langs vele kleine dorpjes zonder nog al te veel te hoeven te klimmen. Dit allemaal natuurlijk van te voren goed uitgezocht en gechecked op Google Earth.
Richting de Paswang Pass wordt het landschap alleen maar ruwer en mooier. Dan begint de echte beklimming en kan ik mijn conditie echt testen. De Paswang is net zo steil als een alpenpas, maar gelukkig niet zo lang. Op de top is een tunnel, dan ben ik op 943m hoogte. De afdaling is bochtig, maar door mijn nieuwe tri-color remblokjes is dat niet moeilijk.
Voor ik in Balsthal kom passeer ik nog het mooi kasteel van Neu Falkenstein.

Deel 3

De Aare voor LangenthalAarwangen SchlossBurgdorf

Bij Oensingen pak ik een nationale fietsroute, wel zo prettig die bordjes volgen. Dat is in Zwitserland goed geregeld. Ik passeer de rivier de Aare en kom in de stad Langenthal. Daar drink ik een kopje koffie aan het station, want het slaapgebrek van de afgelopen nacht komt nu duidelijk naar boven borrelen. Het laatste stuk naar mijn doel 'Burgdorf' is prettig fietsen. Burgdorf doet zijn naam eer aan, en er staat een mooie burcht boven de stad. De camping ligt aan de rivier de 'Emme' en is heel rustig. Er strijkt een grote groep amerikaanse vakantiefietsers neer op de camping. Ze zijn zo'n beetje de zelfde route gevolgd als ik, ook over de Paswang waar ze nog steeds van onder de indruk waren.

Zonder al te ver te lopen vind ik een Italiaans restaurant waar ik spaggetti nuttig. Ik duik vroeg in de zak.

Volgende dag